Bilgi Teknolojisi (IT)

Meta, 13 milyar dolar para cezası ile karşı karşıya!

Facebook’un sahibi Meta, milyar dolarlık cezaya çarptırılabilir. AB Komisyonu Meta’nın bazı davranışlarını inceliyor.

Meta, reklamlarda haksız avantajlar nedeniyle Avrupa Birliği tarafından araştırmaya alındı. Facebook’un sahibi olan Meta, Marketplace ve benzeri yerlerde adil davranmadığı için milyar dolarlık para cezası ile karşı karşıya kaldı.

AB Komisyonu, Meta’ya 13,4 milyar dolar ceza kesebilir!

Avrupa Birliği, şu anda Meta için araştırmalar yapıyor. İddialara göre Facebook veya Instagram’da reklam hizmetlerine olumsuz koşullar uygulayan şirket, pazardaki konumunu kötüye kullanıyor. Pazardaki rekabeti engellediği bildirilen Meta, gelirinin yüzde 10’unu kaybetme aşamasında.

Bildiğiniz üzere Meta, Facebook üzerinde Marketplace dahil birçok paylaşıma reklam hizmeti veriyor. Aynı durum Instagram’da da mevcut. Burada belirli ilanlara haksız avantajlar sağladığı öne sürülen şirket, elindeki gücü kötüye kullanmak iddiasıyla soruşturmaya alındı. AB Komisyonu tarafından 13,4 milyar dolar gibi devasa bir cezaya çarptırılması muhtemel olan şirket, 2023 gelirinin yüzde 10’unu sadece bu cezaya verecek gibi duruyor.

Gerçekleştirdiği tüm eylemlerin tüketicilere fayda sağlamak ve rekabeti teşvik etmek amacıyla olduğunu açıklayan Meta, şimdilik iddiaları reddetti. Ancak daha önce de belli başlı sebeplerle cezalarla karşı karşıya kalan şirket, muhtemelen bu işten kurtulamayacak gibi duruyor. Kasım ayında nihai kararını açıklayacak olan AB Komisyonu muhtemelen şirkete yüklü miktarda para cezası kesecek.

Geçtiğimiz günlerde veri ihlali nedeniyle karşımıza çıkan Facebook’un sahibi, o gün 220 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı. Ancak bu sefer durum farklı. Bu sefer ceza 60 kat daha büyük. Bakalım şirket gerçekten böyle bir ihlal yapıyor mu? Bu konuda komisyonun kararı ne olacak? Verilen karar Facebook ve Instagram tarafında rekabeti nasıl etkileyecek?

Kaynak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu