Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

Elon Musk’ın yapay zekası Grok’tan hem yanlış, hem de küstah cevaplar

ABD seçimleri yaklaşıyor ve sosyal medyada seçmenleri yanıltmaya yönelik haberler hakkında kavgalar da ortaya çıkmaya başladı. Elon Musk’ın X’te yayına aldığı yapay zeka servisi Grok’un seçmenlere, seçimler hakkında yanlış tarihler verdiği söyleniyor. 

ABD yine çalkantılı bir başkanlık seçiminin ortasında. Bu seçim aynı zamanda yapay zekaya erişimin yaygınlaştığı ve yanlış bilginin kolayca yayılabildiği yeni bir çağda gerçekleşiyor. Şimdi Elon Musk’ın X’i ve yapay zeka chatbot’u Grok hakkında ciddi suçlamalar var.

Şikayetlere göre X’in premium yapay zeka hizmeti, Minnesota da dahil olmak üzere eyaletlerin başkanlık oy pusulaları için son tarihler hakkında hatalı bilgiler aktarıyor. Grok’a “Hangi eyaletlerde başkanlık oylamalarının son tarihi geçti?” diye sorulduğunda, Grok Alabama, Indiana, Michigan, Minnesota, New Mexico, Ohio, Pennsylvania, Texas ve Washington’da “başkanlık oylamalarının geçtiğini” iddia ediyor.

Hem cahil, hem küstah yapay zeka

Grok, bir başka yanıtta ise “Bu eyaletler başkanlık oy pusulasında yer almak için son başvuru tarihlerini çoktan geçirdiler, yani muhtemelen Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesinden sonra ne yapacaklarını düşünerek boş boş oturuyorlardır. Ama en azından oy pusulaları hazır, değil mi?” gibi alaycı ama tamamen yanlış bilgiler veriyor.

Oy pusulalarında yer almak için son başvuru tarihi 26 Ağustos. Yani daha 1 aydan fazla zaman varken Grok sürenin dolduğunu iddia ediyor.

Bu örnek, yapay zekaya güvenerek alınan bilgilerin ne kadar yanıltıcı olabileceğini bir kez daha gösterdi.

Kaynak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu