Otomasyon ve Robotik

Çinli drone üreticisinden Everest Dağı’ndaki çöpler için çözüm!

Everest Dağı’nda oluşan ve gittikçe artan çöp sorunu için Çinli drone üreticisi DJI ağır yük kapasiteli drone çözümü sundu.

Dünyanın her tarafında olduğu gibi Everest Dağı’nda da kirlilik sorunu baş göstermeye başladı. Her yıl maceraperest dağcıların uğrak noktası olan Everest, maalesef yamaçlara bırakılan çöplerle kötü bir hal almaya başladı. Şimdi de Çinli drone üreticisi DJI firmasının Everest için “Ağır Yük” kapasiteli yüksek irtifaya ulaşabilen dronelar geliştirdiği iddia edildi.

Everest Dağı çöpleri için DJI’dan ağır yük drone modeli geliyor

Her yıl dağcıların uğramasıyla birlikte yıllık olarak 50 tonluk çöpü yamaçlarında taşıyan Everest Dağı, hangi çözümler denense de maalesef bir sonuca ulaşamadı. Çöpler öyle bir boyuta vardı ki, insanlar Everest’i “Dünyanın en yüksek çöplüğü” olarak isimlendirmeye başladı. Nepal tarafından dağcılara ya her seferinde 18 pound yani yaklaşık 8 kilo çöp toplamaları ya da yüzlerce dolar ücret ödemeleri söylense de bu yöntem pek işe yaramamış gibi duruyor.

Bu çöpler ise Sherpa olarak adlandırılan Himalayalar’ın dağlık bölgelerinde yaşayan halkı çok etkiledi. Halk, her ne kadar dağcılara yer yön bilgisi vererek ve arkalarında bıraktıkları çöpleri toplayarak yardım etse de, artık güçlerinin tükendiğini belirtti.

Nepal’in yaptığı planlamalara göre dağdaki çöpler için ağır yük droneları kullanılacak ve bu iş için de SDN Summit etkinliğinde de yer alan DJI seçilecek gibi duruyor. DJI’in halihazırda bu tarz dronelar geliştirmiş olması ve oldukça popüler olması ihtimali güçlendiriyor.

Şirket, nisan ayında ilk drone modelini Everest’e test için göndermişti ve tek bir drone bir saat için iki bölge arasında 500 pound yani yaklaşık 225 kilogram çöp taşıyabiliyor.

Kaynak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu