Yazılım ve Uygulamalar

Microsoft, nabız mı yokladı? Denetim Masası sevenler yaşadı

Windows, Denetim Masası için kullanımdan kaldırma kararı için değişiklik yaptı. Buna göre Denetim Masası Ayarlar geçişi devam ediyor.

Geçen hafta ortaya çıkan Denetim Masası, Windows’tan kalkıyor haberleri üzerine Microsoft harekete geçti. Buna göre Microsoft, Windows Yapılandırma Araçları hakkında yayınladığı son destek notunu güncelledi. Eski notta yer alan Denetim Masası ile ilgili ibare de değişti. Peki Denetim Masası için kullanımdan kaldırma kararı ortadan kalktı mı?

Denetim Masası kullanımdan kaldırma kararı başka bahara kaldı

Microsoft, geçen hafta destek notunda, Denetim Masası, Ayarlar uygulaması lehine kullanımdan kaldırılıyor şeklinde bir açıklamaya yer verdi. Destek notunda bu küçük ayrıntının fark edilmesi sonrası, Microsoft destek notunu güncellemek zorunda kaldı. Yeni destek notuna göre Denetim Masası öğelerinin Ayarlar uygulamasına taşınma süreci devam ediyor.

Denetim masası bundan tam 39 yıl önce yani 1985 yılında hayatımıza girdi. İlk olarak Windows 1.0 ile hayatımıza giren Denetim Masası, birçoğumuz için bilgisayarın olmazsa olmazları arasında. Ancak Microsoft, Windows 10 ile birlikte Ayarlar uygulamasını Denetim Masası yerine koymaya başladı.

Daha önce birçok ayar Denetim Masası üzerinden yapılıyordu. Ancak Ayarlar, Denetim Masası işlevlerini yavaş yavaş devralıyor. Bu tartışmada ilk fitili ateşleyen ise 2016 yılında Denetim Masası’nın yerini Ayarlar alacak diyen bir Microsoft çalışanıydı. İşte tartışmanın bu geçmişi bugün verilen tepkileri de açıklıyor.

Peki ama Denetim Masası için kullanımdan kaldırma ve uygulamanın yerini Ayarlar’ın alması neden tepki topluyor? Her ne kadar Ayarlar genel anlamda Denetim Masası yerini almaya çalışsa da, bazı hassas ayarlar için hala Denetim Masası’na ihtiyaç var. Yine eski Windows kullanıcıları için uygulama önemli bir alışkanlık.

Bildiğiniz gibi Ayarlar uygulaması, yeni Windows arayüzüne uyumlu bir tasarıma sahip. Bu nedenle ihtiyaç olduğunuz ayarı bulmak bazen çok zor olabiliyor. İşte Denetim Masası arayüzüne alışkan olan kullanıcılar, benzer bir ayarı Denetim Masası ile çok daha kolay buluyor. Windows ise eski arayüze sahip Denetim Masası’nı kullanımdan kaldırmaya kararlı gözüküyor.

Microsoft, belli ki Denetim Masası için tamamen kullanımdan kaldırma kararı almaya hazırlanıyor. Ancak şirketin bunu birden değil de yavaş yavaş yapması da işte bu tepkileri azaltmaya yönelik. Belki de Microsoft, destek notuna bu ayrıntıyı ekleyerek tepkiyi ölçmeye çalıştı.

Kaynak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu