Donanım ve Gömülü Sistemler

Intel batıyor mu? Fabrika ve şirketler satılıyor

Intel yeni bir finansal kriz ile karşı karşıya. Şirketin alt markalarını satacağı ve fabrika inşaatını durduracağı söylendi.

Finansal krizle karşı karşıya olan Intel Corporation, hem işlemci hem de sunucu pazarında kaybettiği zemini yeniden kazanmaya çalışıyor. Buna göre Intel CEO’su Pat Gelsinger önümüzdeki ay yönetim kuruluna çeşitli teklifler sunacak. Bunlar arasında bazı şirketlerin satılması ve fabrika inşaatlarının durdurulması bulunuyor.

Intel CEO’su önerdi: Altera satılsın ve Almanya’daki fabrika inşaatı durdurulsun

Intel bir süredir çip üretimi ve tedariğinde sorunlar yaşıyor. Buna göre teknoloji devinin piyasa değeri 100 milyar doların altına düşmüş durumda. Kaynaklara göre Intel, Eylül ayındaki yönetim kurulu toplantısı öncesinde seçenekleri değerlendirmek üzere Morgan Stanley gibi firmalarla çalışıyor.

Yatırımcıların en büyük önerilerden biri ise bazı alt şirketlerin satılması yönünde. Bu kapsamda yönetim kurulu toplantısında, programlanabilir mantık devreleri üreten Altera’nın satılması teklif edilecek. Satış, Intel’in farklı alanlarına yatırım yapması için nakit sağlayacak.

Bir diğer öneri ise Almanya’da 30 milyar dolara kurulan fabrika inşaatının durdurulması yönünde. Ancak Intel, Almanya’da yüklü bir sübvansiyon aldığı için bu fabrikayı kurmak zorunda. Ayrıca Avrupa Birliği ülkeleri de çip üretiminin Avrupa’ya taşınmasını istiyor.

Intel daha önce 2025 harcamalarında yüzde 17’lik kesintiye gideceğini açıklamıştı. Öte yandan ABD’deki fabrika kapasitesinin artırılması için verilen devlet desteğinden dolayı fabrikaların çalışması gerektiği belirtildi.

Yönetim kurulu toplantısı, yatırımcıların Intel’i canlandırmak için değişiklikler talep ettiği bir döneme denk geldi. Hatta bir üye, inovasyonu engelleyen bürokratik engellerden dolayı kısa süre önce istifa etmişti.

Kaynak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu