Uzay Teknolojileri

Starlink rakibi AST SpaceMobile uydularını fırlatmak için tarih verdi!

Starlink rakibi olan, AT&T ve Verizon’un yatırımları ile güçlenen AST SpaceMobile, ilk ticari uyduları fırlatacağı tarihi açıkladı.

Starlink’e rakip olarak gelen uydu internet firması AST SpaceMobile, gecikmelerden sonra nihayet ilk ticari olarak hizmet verecek uydu grubunu fırlatmaya hazır olduğunu duyurdu.

İnternet sağlayacak uydular 12 Eylül’de fırlatılıyor

AST SpaceMobile, bu yılın başlarında AT&T, Vodafone ve Verizon taradından büyük bir yatırım aldı. Şirket, uydularının yapımını geçtiğimiz ay tamamlarken, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ise uydularını fırlatacakları günü duyurdular. Şirketin duyurduğu bilgilere göre lansman 12 Eylül tarihinde, saat (TSİ) 12.53’te, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral uzay istasyonunda yapılacak. Teksas merkezli şirket, 2022’de yaptığı uydu internet hız testlerinde 21 MBPS’ye kadar hız sağlayabildi. Aynı zamanda yapılan testlerde telefonlara ise görüntülü aramalarda güç sağlandı. AST SpaceMobile, Perşembe günü yapacağı fırlatmada ilk seferde 5 adet BlueBird (mavi kuş) uydusunu uzaya gönderecek.

Her bir BlueBird yaklaşık olarak 200 metre kare alana hizmet verebiliyor. Lakin şirketin uyduların yapımı sırasında oluşan tedarik zinciri ile alakalı sorunları uyduların fırlatılmasını geciktirdi. Uyduların alacağı en önemli görevlerden birisi ile şirketin yatırımcıları olan AT&T ve Verizon’un ABD içerisinde aktif olmayan bölgelere şebeke sağlaması olacak. Yani telefonlar şirketlerin yerel baz istasyonuna bağlanamıyor bile olsa BlueBird uyduları sayesinde kullanıcı asla şebekesiz kalmayacak.

Yapılan tahminler ise AST SpaceMobile’ın 12 Eylül Perşembe günü fırlatacağı beş uydunun AT&T ve Verizon’un şebeke testlerinde kullanılacağı yönünde. Şirket ise Birinci sınıf düşük bant yelpazesinde çalışan bu ilk hizmetin AT&T ve Verizon için beta test kullanıcılarını desteklemesi planlanmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde 5.600’den fazla kapsama hücresiyle ülke çapında yaklaşık %100 kapsama alanı hedefleyecek açıklamalarında bulundu. Şirket uyduları uzaya, Elon Musk’a ait olan SpaceX firmasının Falcon 9 roketi ile fırlatacak. AST SpaceMobile, şebeke konusunda AT&T ve Verizon’a destek sağlarken Elon Musk’ın Starlink’i ise bu konuda T-Mobile’a destek sağlıyor. Starlink’in ise uydu iletişim hizmetini T-Mobile kullanıcıları için bu sonbaharda başlatması bekleniyor.

Kaynak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu