Avrupa’ya çıkış yolu: Elektrikli otomobil üretiminde yapay zeka devrimi!
Elektrikli otomobil üretiminde yapay zeka önemli bir fark yaratmak üzere. Buna göre Avrupalı bir girişim yapay zekalı pil beyni geliştirdi.
Elektrikli otomobillerin yükselişi ve geleneksel otomobil üreticilerinin yarışta geri kaması, Avrupa ekonomisini derinden sarstı. Hem Çinli ucuz elektrikli otomobiller hem de Tesla’nın piyasa hakimiyeti Avrupalı üreticilerin geride kalmasına neden oldu. İşte yeni bir Avrupalı yapay zeka girişimi, bu durumu değiştirmenin peşinde. Peki nedir bu yapay zekalı pil beyni?
Avrupa’dan elektrikli otomobil üretiminde yapay zekalı pil beyni girişimi
Yapay zeka şu an için sadece basit görevler için kullanılıyor gibi görünse de yavaş yavaş yapay zeka destekli girişimler hayatımıza girmeye başlıyor. Bunlardan birisi ise yapay zeka destekli pil beyni. Alman bir girişim olan Sphere Energy, yapay zeka destekli pil beyni geliştirdi. Ancak burada son kullanıcı için bir fayda bulunmuyor. Asıl fayda elektrikli otomobil üretiminde karşımıza çıkıyor.
Bu yeni girişim yapay zeka ile geliştirdiği pil beyni ile batarya testlerinin bir yıl daha erken bitmesini sağlıyor. Buna göre elektrikli otomobil üreticileri uzun bir süre pilleri denemeye ve hangi koşullarda nasıl dayandığını test etmeye çalışıyor.
Sphere Energy ise yapay zekalı pil beyni ile elektrikli otomobil bataryasının soğukta, yokuşlarda, karda kışta kısacası her türlü zorlu koşulda ne kadar dayanabileceğini simüle ediyor. Avrupalı elektrikli otomobil üreticileri bir süredir bu yeni teknolojiyi deniyor. Sonuçlar ise pil geliştirme sürelerinin düşmesine neden oldu.
Ayrıca bu girişim elektrikli otomobil pil ömrünü de doğru hesaplayabilme imkanına sahip. Girişim sadece metinsel bir temele dayanmıyor. Girişim binden fazla elektrikli otomobil bataryasından gelen kullanım verileriyle yıllarca eğitildi. Özellikle Avrupa’da batarya ömrünü etkileyen en önemli etmenlerden biri soğuk hava.
Yapılan simülasyonlarda pil beyni, bataryaların dondurucu soğuklarda ne kadar dayandığı ve ne kadar harcama yapıldığını hesaplayabiliyor. Bu da elektrikli otomobil üreticilerinin daha kısa sürede pil geliştirmesini ve otomobil üretim süreçlerinin iki kat hızlanmasına neden olacak.
Şirket, Tesla’nın bile pil ömrünü yapay zekalı pil beyni kadar doğru hesaplayamadığı iddiasında. Bu da aslında Avrupalı şirketlerin müşteriye batarya ömrü ile ilgili daha doğru verileri sunmasını sağlayacak.