'eksisozluk42.com' Alan Adına Erişim Engeli Getirildi
10 gün önce halkı galeyana getirmek gibi sebeplerden ötürü BTK tarafından kapatılan ve bu eylemin hangi sözler yüzünden olduğu belirtilmeyen Ekşi Sözlük, yaptığı itirazlar sonrasında tekrar erişime açılmıştı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu, erişime açılma kararına itiraz ederek dün bu saatlerde Ekşi Sözlük’ü yeniden erişime kapattı. BTK, bu kapatılmanın ardından bu eylemin neden gerçekleştirildiğini de açıkladı.
GÜNCELLEME: eksisozluk42.com da engellendi, yeni bir alan adı açıldı:
Ekşi Sözlük’e erişim için açılan alternatif alan adı “eksisozluk42.com” da erişim engeli kararıyla engellendi. Ekşi Sözlük’e erişim, “eksisozluk1923.com” alan adı üzerinden sağlanabiliyor.
Sözlük yönetimi, son engellemenin ardından şu paylaşıma yer verdi:
Ekşi Sözlük, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, algı operasyonu yapan bir grupla ilgilenilmesinin ardından erişim engeli getirildiğini söylüyor.
Merhaba,
Erişim engeli konusunda yine bir karar olduğunu gördük ancak ayrıntısı hakkında bilgi sahibi değiliz. Henüz tarafımıza tebliğ edilmiş bir kararın bulunmadığını bilmenizi isteriz.
Bir önceki engelleme sürecinde yaşadığımız gibi, yine sözlük’te algı çalışması yapan bir grup kullanıcıya yaptırım uygulamamızı takiben sözlük’e erişim engeli getirildi.
Ekşi Sözlük’ün etkisi içeriklerin gündemin her fikirden kullanıcılar tarafından organik olarak oluşturulmasından gelmekte. Bu etkiyi algı çalışmalarına malzeme ederek kötüye kullanmaya çalışan organize ekiplere her zaman müdahalede bulunuyoruz.
Tüm bu hukuksuz engellemelere rağmen, kendi düşüncesini paylaşmak ve başka düşünceleri okumak isteyen tüm kullanıcılarına alan sağlamaya devam edeceğiz.
Ekşi Sözlük 2023 alan adına da erişim engeli getirildi, yerine Ekşi Sözlük 42 gelmişti
Erişim engeli getirilen eksisozluk.com alan adına alternatif olarak açılan eksisozluk2023.com alan adı, an itibarıyla mahkeme kararıyla engellenmişti.
An itibarıyla web sitesine giriş yapmaya çalışan kullanıcılar, “eksisozluk2023.com, 13/05/2023 tarihli ve 2023/4391 D. İş sayılı Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir.” uyarısı ile karşılaşıyorlar.
Ekşi Sözlük, erişim engeli getirilen eksisözlük2023.com alan adına da alternatif sunmuş durumda. An itibarıyla eksisozluk42.com alan adı üzerinden Ekşi Sözlük’e giriş sağlanabiliyordu.
NELER OLMUŞTU: “Ekşi Sözlük ifade özgürlüğünü engelliyor”
Ekşi Sözlük’ün ‘kamu düzenini koruma’ amacı güdülerek kapatıldığına vurgu yapılıyor. Bunun yanı sıra Ekşi Sözlük, ifade özgürlüğüne engel oluyormuş.
“Her ne kadar iş bu hususların düşünce özgürlüğü kapsamında kaldığı yönünde savunma sunulsa da sitedeki kullanıcıların görüşlerine muhalif paylaşımların yukarıdaki bahsedilen paylaşımlar kadar sitede yer bulmadığı, bu paylaşımların çok kısa sürede siteden kaldırıldığı gibi hususlar dikkate alındığında, site sahibi veya yetkililerin söz konusu paylaşımların oluşturulması veya yayılması hususunda iştiraklerin olmadığının savunulmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu, bu bağlamda bir kısım içeriklerin yayından çıkarılmasından yeterli olamayacağı, eylemin bireysel/basit nitelikten ziyade daha organize ve sitenin tamamına şamil olduğu…”
Ekşi Sözlük’ün açıklaması:
Ekşi Sözlük yönetimi, 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin itirazı kabul kararını, 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin BTK’nın itirazı üzerine kaldırıldığını açıkladı. Öyle görünüyor ki Ekşi Sözlük’e erişim engeli uygulanmaya devam edecek.
Ekşi Sözlük’e erişim engeli 2 Mart’ta kaldırılmıştı:
Erişim engelinin kaldırıldığı haberi, Ekşi Sözlük’ün CEO’su Başak Purut tarafından paylaşıldı. Purut açıklamasında, “Ekşi Sözlük erişim engeli kararı an itibariyle mahkeme tarafından kaldırıldı. geçmiş olsun!” ifadelerini kullandı.
Ekşi Sözlük, Twitter’dan yaptığı açıklamada erişim engeli kararına yönelik verilen yeni kararın uygulanması için yetkililerle iletişime geçtiklerini ifade etti.
Başak Purut’tan erişim engelinin kaldırılması sonrası ilk entry:
Neler olmuştu: Kararın gerekçesi var ancak dayanağı açıklanmadı
Ekşi Sözlük, Twitter’dan paylaştığı açıklamada erişim yasağı kararının 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesi gereğince verildiğini doğruladı. Fakat sözlük yönetimi, herhangi bir içeriğin bu karara bir dayanak olarak gösterilmediğini vurguladı.
Platform, BTK’nın aldığı karara karşı tüm hukuki yollara başvuracağını açıkladı.
Ekşi Sözlük’e erişim engelinin gerekçesi paylaşılmıştı:
Independent Türkçe’den Gülseven Özkan, BTK kaynaklarından elde ettiği bilgiyi paylaştı. Kaynakların sunduğu bilgiye göre Ekşi Sözlük, 5651 sayılı İnternet Ortamımda Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un sonradan eklenen 8/A maddesi gereğince kapatıldı.
Fakat Ekşi Sözlük’ün kanunları tam olarak nasıl ihlal ettiği halen açıklanmadı:
BTK ya da herhangi bir yetkili, Ekşi Sözlük’ün kanunları tam olarak hangi içerikle veya hangi nedenle ihlal ettiğine dair bir açıklama paylaşmadı.
Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirilmesine yol açan kanun ne diyor?
MADDE 8/A- (Ek: 27/3/2015-6639/29 md.)
(1) Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde, Cumhurbaşkanlığı veya millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir. Karar, Başkan tarafından derhâl erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilir. İçerik çıkartılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereği, derhâl ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren dört saat içinde yerine getirilir.
(2) Cumhurbaşkanlığı veya ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı, Başkan tarafından, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. Hâkim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar; aksi hâlde, karar kendiliğinden kalkar.
(3) Bu madde kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilir. Ancak, teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir.
(4) Bu madde kapsamındaki suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında Başkan tarafından, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu suçların faillerine ulaşmak için gerekli olan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hâkim kararı üzerine adli mercilere verilir. Bu bilgileri vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
(5) Bu madde uyarınca verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara Başkan tarafından elli bin Türk lirasından beş yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir.
Ekşi Sözlük’ten açıklama gelmişti:
Ekşi Sözlük’ün resmi Twitter hesabından paylaşılan bu görselle birlikte sözlük avukatlarının Ankara’da BTK yetkilileriyle görüşmeye çalıştıklarını ancak erişim engelinin sebebiyle ilgili bilgi alamadıklarını açıklandı. Ayrıca kendilerine alınan kararın tebliğ edilmediğini, bu nedenle de kararın neden verildiğini bilmedikleri de belirtildi.