Bilgi Teknolojisi (IT)

Kimse kullanmıyor! Google 2. arama çubuğuna veda etti

Google, sitelinks arama çubuğuna 21 Kasım itibariyle veda ediyor. Artık tek arama çubuğu olacak.

Google, yıllardır bazı arama sonuçlarına eklediği ve kullanıcıların belirli bir web sitesinde arama yapmasını sağlayan sitelinks arama kutusunu kaldırmaya hazırlanıyor. Bu küçük arama kutusunu belki hiç fark etmemiş olabilirsiniz, ancak Google bu görsel elemanı uzun zamandır kullanıyordu. 21 Kasım 2024 itibarıyla sitelinks arama kutusu artık tarih oluyor. 

Google, sitelinks arama çubuğuna 21 Kasım itibariyle veda ediyor: Artık tek arama çubuğu olacak

Açıkçası, bu arama çubuğunun Google’a göre kullanım oranı son yıllarda oldukça azalmış durumda. Google, sitelinks arama kutusunu 10 yıl önce duyurmuş ve kullanıcıların The New York Times gibi popüler web sitelerinde daha spesifik aramalar yapmasına olanak tanımıştı.

Yani, genel bir arama sonucunda çıkan bir bağlantının hemen altında bu küçük kutucuk yer alırdı ve kullanıcılara, o site içinde belirli bir konuyu arama fırsatı sunardı. Fakat Google, kullanıcıların bu özelliği neredeyse hiç kullanmadığını fark etti. Zamanla daha az dikkat çeken ve fazla işlev görmeyen bu özellik, artık Google’ın sadeleşme planlarının bir parçası olarak ortadan kalkıyor.

Bu değişiklik, Google’ın arama motorunda yaptığı küçük ama dikkat çekici güncellemelerden sadece biri. Şirket, arama motorunu daha sade ve etkili hale getirmek için sürekli yenilikler yapıyor. Ayrıca, yapay zeka teknolojilerine daha fazla odaklanmaya başladığı için, sitelinks arama kutusu gibi özellikler artık eskisi kadar önemli görülmüyor.

Aslında, sitelinks arama kutusunun kaldırılması büyük bir değişiklik gibi görünmese de, Google’ın daha yalın bir arama deneyimi sunmayı planladığı açık. Google arama sonuçları, bu kutunun kaldırılmasıyla biraz daha sadeleşecek ve kullanıcılar büyük ihtimalle bu eksikliği fark etmeyecek bile. 

Kaynak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu