Neuralink, ikinci insan hastaya beyin çipini nasıl takacak? Ameliyat detayları belli oldu!
Neuralink ikinci insan hasta üzerinde beyin çipini nasıl takacağı belli oldu.
Geçtiğimiz hafta Elon Musk’ın beyin implant şirketi Neuralink ikinci insan hastası üzerinde ameliyat yapmayı reddetti. Hasta Lou Gehrig adlı kas güçsüzlüğüne sebep olan bir hastalığa sahip ve şirket bu hasta ile deney yapamayacağını söyledi. Şirketin aradığı hasta koşullarında uzuvlarının çalışmaması ve kaslarında sorun olmaması gerekiyor. Musk’ın söylediğine göre birkaç gün önce yeni hasta bulundu ve şirket beyin çipi ameliyatına hazırlanıyor.
Elon Musk: Beyin çipi ameliyatı önümüzdeki hafta yapılabilir.
Neuralink, Mart 2024’te ilk insan hastası olan Noland Arbaugh’a beyin çipini yerleştirdi. Arbaugh, beyin çipi yerleştirildiği günden bugüne kadar beyin çipini yüksek bir seviyede kullanabiliyor. Dizüstü bilgisayarını kontrol etmek ve Civilization VI gibi oyunları oynamak için beyin çipini kullanan Arbaugh’un ameliyatından haftalar sonra, iplik bazlı elektrotların yüzde 85’i yer değiştirdi. Noland Arbaugh, hala beyin çipini yüksek seviyelerde kullanabiliyor olsa da Neuralink, ipliklerin gelecekteki insan denemeleri için yer değiştirmesini önlemeye çalışıyor.
Şirket, yaptığı açıklamada kaymanın bir nedenlerinden birisinin ameliyat sırasında beynin içinde oluşan bir hava olduğunu söylüyor. Şirketin baş beyin cerrahı Matthew MacDougall ise Herhangi bir tipik beyin ameliyatı sırasında, kafatasına az miktarda hava girer. Bunun nedeni, beyin cerrahlarının beyin çevresinde mümkün olduğunca fazla alana sahip olmayı sevmeleridir. hava kabarcığı implantın altına göç ederken, beyni implanttan uzaklaştırırken bazı ipliklerin gevşeliğinin yemeye katkıda bulunmuş olabileceğini düşünüyoruz diyor. Neuralink buna karşılık olarak ikinci hastanın ameliyatından sonra beynin genişlemesini veya küçülmesini önlemek için karbondioksit seviyelerini normal bir aralıkta tutmak istiyor.
Neuralink, ameliyattan sonra kafatası ile çip arasında boşluk kalmasını önlemek için kafatasını şekillendirecek böylece çip kafatasına daha iyi oturacak ve iplik tabanlı elektrotların gerginlikleri azalacak. Bu yöntemin ilk hastada kullanılmaması ise şirket tarafından Bunu ilk insan katılımcıda yapmadık çünkü kesinlikle yapmak zorunda olmadığımız hiçbir dokuyu manipüle etmek istemedik diye açıklanıyor. Sonuç olarak iplik tabanlı elektrotlar birkaç milimetre daha derine yerleştirilecek. İplikler kısmen geri çekilse bile yer değiştirme ihtimali daha da düşecek ve nöral aktiviteyi tespit etmek için yeteri kadar derinde olacak.
Neuralink’in ikinci insan hastası hakkındaki bilgiler henüz belli değil ancak Elon Musk, implantın ikinci hastaya önümüzde hafta takılabileceğini söylüyor. Ayrıca Neuralink ise denenen hasta sayısını bu yıl bitmeden genişletmek istiyor. Bu da şirketin çip denemelerini birkaç yıl içerisinde binlerce hastaya çıkarmak istediğini gösteriyor.