CEO’su ayrılan Starlink’in Türkiye macerası başlamadan bitti!
Starlink dünyayı bir ağ gibi sarmaya devam ediyor fakat beklenildiği gibi Türkiye’de henüz faaliyete başlayamadı.
Elon Musk’ın uydu internet hizmeti şirketi Starlink, dünyayı bir ağ gibi sarmaya devam ediyor ve Tonga’nın da sisteme dahil olmasıyla hizmet verdiği ülke sayısı 102’ye ulaştı. Ancak bir süredir merakla beklenen Türkiye girişi, lisans başvurusunun sonuçlanmaması ve şirketin agresif büyüme stratejisini askıya alması nedeniyle süresiz olarak ertelendi.
Starlink, Türkiye defterini süresiz olarak kapadı!
Starlink’in resmi internet sitesinde daha önce 2024 olarak belirtilen Türkiye açılış tarihi şimdilerde “pending regulatory approval” (yönetmelik onayı bekleniyor) ibaresine yerini bırakmıştı. Ancak son gelen bilgilere göre Starlink, Elon Musk’ın lisans başvurusu zor olan pazarlara girmeme kararı doğrultusunda Türkiye pazarına giriş planlarını askıya aldı.
Bu kararın ardında yeni Starship roketinin fırlatılmasına kadar Starlink’in fiyatlarının birçok pazarda rekabetçi olmaması ve şirketin agresif büyüme planlarını ertelemesi yatıyor. Starship’in başarılı bir şekilde fırlatılması Starlink uydularının daha düşük maliyetle uzaya gönderilmesini sağlayacak ve şirketin fiyatlarını düşürmesine olanak tanıyacak.
Nisan ayında Starlink Türkiye CEO’su Kemal Geçer’in görevinden ayrılması da Türkiye operasyonlarının belirsizliğini artırmıştı. Ancak bu ayrılığın sızıntıların aksine regülasyonlarla ilgili belirsizliklerden değil, Geçer’in ailevi sebeplerden dolayı ABD’ye taşınmak istememesinden kaynaklandığı öğrenildi.
Starlink’in Türkiye’ye gelmesi halinde sağlayabileceği potansiyel faydalar ise hala büyük önem taşıyor:
- Kırsal kesimde yaşayanlar:
- Şehirlerdeki kadar hızlı ve güvenilir internet erişimine kavuşabilir, eğitimden sağlığa birçok alanda fırsat eşitliğine erişebilirlerdi.
- İşletmeler:
- Daha hızlı ve kesintisiz internet sayesinde verimliliklerini artırabilir, yeni pazarlara açılabilirlerdi.
- Acil durumlar:
- Doğal afet gibi durumlarda kesintisiz iletişim sağlanabilir, kurtarma ve yardım çalışmaları daha etkili bir şekilde yürütülebilirdi.