OpenAI geri adım attı: “Tamam, açıklayacağız!”
OpenAI, yazarlardan gelen baskılar sonrası daha önce verdiği karardan caymak zorunda kaldı.
OpenAI, yazarlar tarafından açılan telif hakkı davalarında, yapay zeka modellerinin eğitimi için kullanılan verileri, davacı avukatlarına açıklamayı kabul etti. Bu davalar, ünlü yazarlar Paul Tremblay, Sarah Silverman, Michael Chabon, David Henry Hwang ve Ta-Nehisi Coates gibi isimler tarafından OpenAI ve bağlı kuruluşlarına karşı geçen yıl açılmıştı.
OpenAI, davalarla cehelleşiyor!
Yazarlar, OpenAI’nin yapay zeka modellerinin kitaplarını izinsiz kullandığını ve bu durumun ABD telif hakkı yasalarını ihlal ettiğini savunuyorlar. Bu davaların birleştirilmesiyle tek bir dava dosyası oluşturulmuş oldu. Ayrıca, OpenAI dışında, yapay zeka alanındaki diğer büyük geliştiriciler de benzer suçlamalarla karşı karşıya. Bu yılın başlarında bir diğer AI geliştiricisi Anthropic de aynı nedenlerle yazarlar tarafından dava edilmişti.
ABD Yargıcı Robert Illman, yazarların avukatlarına OpenAI’nin eğitim verilerine erişim izni veren bir protokol yayımladı. Ancak bu erişim, oldukça katı şartlara tabi olacak.
Eğitim verileri, hassas bir ticari sır, kaynak kodu ya da gizli formül olarak kabul ediliyor ve verilerin bir güvenlik odasında, internet veya ağ erişimi olmayan bir bilgisayar üzerinde incelenmesi gerekecek. Bu ortamda herhangi bir kayıt cihazı bulundurulamayacak ve yapılan notlar, OpenAI’nin hukuk ekibi tarafından incelenebilecek.
Bu verilerin neden bu kadar gizli tutulduğuna dair net bir açıklama yapılmasa da, birçok uzman bunun OpenAI’nin yasal sorumluluktan kaçınma çabası olduğunu düşünüyor. Özellikle de internetteki verilerin izinsiz kullanımının ortaya çıkması halinde daha fazla davanın açılabileceği endişesi dile getiriliyor.
Yakın gelecekte yürürlüğe girmesi beklenen Avrupa Birliği’nin Yapay Zeka Yasası da bu konuda geliştiricilere daha fazla şeffaflık zorunluluğu getiriyor. 2025’te yürürlüğe girecek olan yasa, yapay zeka modellerinin eğitiminde kullanılan verilerin, özellikle telif hakkıyla korunan içeriklerin, yeterince detaylı bir şekilde açıklanmasını zorunlu kılacak.