Bilgi Teknolojisi (IT)

Apple’dan şok itiraf: “Rakiplerden 2 yıl gerideyiz!”

Dünyanın en büyük teknoloji devlerinden Apple, daha önce hiç görmediğimiz bir öz eleştiri ile karşımıza çıktı. 

Yaklaşık son 5 yıldır dünyanın tüm büyük teknoloji firmaları yapay zeka alanında önemli atılımlar yaparken, dünyaca ünlü teknoloji firması Apple’ın, Apple Intelligence hamlesini yapmakta çok ama çok geç kaldığı konuşuluyordu. Görünen o ki dünyaca ünlü teknoloji devi ve bünyesinde çalışanlar, bu fikrin çok da uzağında değiller.

Apple çalışanları: “Yapay zeka hamlesinde geciktik!”

Apple çalışanlarından gelen son açıklamalar, teknoloji devinin yapay zeka alanındaki mevcut durumunu gözler önüne serdi. Apple’a en yakın teknoloji muhabirlerinden biri olarak bilinen Mark Gurman’ın paylaştığı bilgilere göre, şirket içi kaynaklar Apple’ın yapay zeka teknolojisinin rakiplerinin oldukça gerisinde olduğunu doğruluyor.

Şirketin kendi iç araştırmaları, Apple Intelligence olarak adlandırılan yapay zeka sisteminin, rakiplerinin sunduğu teknolojiler karşısında beklenilen etkileyici faktörden yoksun olduğunu ortaya koyuyor. Özellikle OpenAI’nin ChatGPT sistemiyle yapılan karşılaştırmalara göre ChatGPT, yeni Siri’den yüzde 25 daha doğru sonuçlar üretebiliyor ve yüzde 30 daha fazla soruya yanıt verebiliyor.

Apple, bu açığı kapatmak için ilginç bir strateji izliyor: Şirket, OpenAI ile kurduğu stratejik ortaklık sayesinde, ChatGPT’yi kendi işletim sistemlerine entegre ederek, modifiyeli sürümle birlikte kullanıcılarına daha gelişmiş yapay zeka desteği sunmayı planlıyor.

Apple Intelligence desteği şu anda iPhone 16 serisi, Mac’ler ve geçen hafta duyurulan iPad mini 7 dahil olmak üzere (giriş seviyesi model hariç) iPad serisinde bulunuyor. İlk yapay zeka özelliklerinin önümüzdeki hafta bu cihazlara gelmesi planlanıyor.

Şirketin gelecek planları arasında, Mart ayında piyasaya süreceği iPhone SE 4 ve yılın ilerleyen dönemlerinde çıkacak yapay zeka destekli giriş seviyesi iPad de bulunuyor. Ayrıca Vision Pro’ya da bu teknolojinin getirileceği belirtiliyor.

Kaynak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu