Yazılım ve Uygulamalar

iPhone’a Windows XP yükleyip, Half-Life oynadılar!

Bir YouTuber, iPhone’a Windows XP kurmayı başardı. Hatta bununla da yetinmeyip cihaza Half-Life 1 oyununu yükledi.

Teknoloji meraklısı bir YouTuber olan Michael MJD, Windows XP işletim sistemini, aşırı zahmetli de olsa bir iPhone’a kurmayı başardı. Ancak, Apple’ın JIT (Just-In-Time) derleme teknolojisine getirdiği kısıtlamalar nedeniyle, Windows XP’nin performansı idealin oldukça altında kaldı. Ama, herşeye rağmen Half-Life 1’i cihaza yükledi.

YouTuber, iPhone’a Windows XP kurduktan sonra Half-Life 1 oyununu oynadı

Michael, UTM SE emülatörünü kullanarak işletim sistemini iPhone’a kurdu. Ancak, bu süreç hiç de beklendiği kadar kolay değil. Kurulum yaklaşık iki saat sürdü ve sistemin açılması 30 dakika gibi uzun bir zaman aldı.

Daha iyi performans elde etmek için, UTM’yi AltStore aracılığıyla kurarak sistemin hızını bir miktar artırmayı başardı. Sonrasında, klasik oyun Half-Life 1‘i de iPhone üzerinde çalıştırmayı denedi ve başarılı oldu. Ancak, oyun performansı düşük kaldı ve kare hızı tatmin edici olmadı.

Michael ayrıca, sanal bir Windows 98 sistemi de çalıştırmayı denedi, ancak sistem sık sık çöktü. Aynı şekilde, Windows 95’i de çalıştırmayı denediğinde benzer sorunlarla karşılaştı. Geçtiğimiz Temmuz ayında başka bir geliştirici, iPhone 15 Pro üzerinde Tiny11 Core ve UTM SE kullanarak Windows 11’i çalıştırmayı başarmıştı.

Ancak o da benzer performans ve kullanıcı deneyimi sorunlarıyla karşılaşmıştı. Bu tür projeler, teknolojinin sınırlarını zorlayanlar için ilginç deneyimler sunarken, eski işletim sistemlerinin modern cihazlarda ne kadar sınırlı bir performans gösterebileceğini de gözler önüne seriyor.

Kaynak

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu